A szépség varázsa

anti age, bőrfiatalítás, belső szépség, szépség, ideális szépség

Mindannyian szépségre vágyunk. A szépség világunk egy olyan jellemzője, – legyen az személy, tárgy vagy akár elképzelés, – amikor csupán a megfigyelés által örömet tapasztalhatunk. Vagyis örömre, boldogságra vágyunk? Ha bárki ránk néz öröm töltse el? 

Az “ideális szépséget” önkéntelenül is megcsodáljuk, mert olyan tulajdonságokat hordoz, amelyet a mi kultúránkban a tökéletességgel, a harmóniával azonosítunk. Emellett a „szépség” megtapasztalásakor  gyakori következtetésünk, hogy a megfigyelt alany harmóniában, egyensúlyban él a világgal, amely miatt vonzalmat érzünk és érzelmi jólétet tapasztalunk. A látvány emel fel minket.

A szépség tapasztalása viszont egy nagyon szubjektív élmény, mert nagy eltérések is lehetnek, hogy ki mit talál szépnek. Természetesen a szépség alapvető sarokpontjai is időről-időre változnak, – ahogyan a kulturális értékek szintén kicserélődnek. A szépség egy összehasonlítási alapot is jelent, és akár szomorúságot vagy elégedetlenséget is okozhat, ha valaki nem érzi magát elég szépnek.

Általánosan a külső szépsége olyan fizikai tulajdonságokat foglal magában, ami az esztétikai összképet egy pozitív élménnyé teszi. Az viszont kevésbé populáris, de mégis egy erősődő jelenség, hogy  egy személy „szépsége” egyre inkább kötődik az illető belső szépségéhez is, amely már viszont különféle pszichológiai tényezőket foglal magába, – mint például a személyiség, intelligencia, könnyedség, kedvesség, kisugárzás, becsület, sőt az elegancia és a stílus is ide tartozik.

A szépség az emberiség túlélését is szolgálja?

Tudományosan bizonyított,  hogy a szépség igénye már evolúciósan is belénk van kódolva, – vagyis keressük a szépet. Azok a dolgok, elképzelések, embertípusok és tájak tűnnek számunkra szépnek, amelyekkel olyan helyzetekben találkozunk, melyek a túlélésünket és a génjeink továbbörökítését segítik.

Talán épp ezért alakult ki az a nézet, hogy a szép”, “vonzó” emberek sikeresesebbek és könnyebben boldogulnak a világban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: