AKTUÁLIS

Hisztaminintolerancia

hisztaminérzékenyság, hisztaminintolerancia, rosacea, drhazi bőrmegújítás

A Bőrmegújító kezelést segíti, ha megtaláljuk a kiváltó okokat.  A bőrproblémák a tapasztalataim szerint szinte minden esetben kapcsolódnak az immunrendszer terheltségéhez, gyengeségéhez.

Ez az írás segíthet neked, hogy felismerd milyen szerepet játszik e a te esetedben a hisztamin intolerancia, mert akkor lehetőséged van a táplálkozási szokásaid és a bélflóra normalizálással is segíteni bőröd normalizálását. Ehhez a következő tippek segítenek kicsit jobban eligazodni.

MI AZ A HISZTAMIN?

A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti hormon, amely elsősorban neurotranszmitterként (idegi átvivő anyag) működik. Ezen kívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immunfunkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben.

Biokémiailag a hisztamin egy biogén amin. A hisztidin nevű aminosavból keletkezik egy széndioxid molekula lehasadása után, és leginkább a hízósejtekben, a bazofil granulocitákban és az idegsejtekben raktározódik el. Bár az emberi szervezet is képes nagy adagban előállítani, étellel és itallal is sok jut be a vérbe.

MIT JELENT A HISZTAMIN INTOLERANCIA?

Hisztaminózis vagy hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Nem veleszületett probléma, a helytelen életmód, étkezési szokások, bélgyulladások/fertőzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása.

Oka alapvetően többrétű lehet:

  1. beteg a bélnyálkahártya és az elfogyasztott ételekben található hisztaminból túl sokat enged a vérbe jutni felborult a normál baktériumflóra és olyanok kerültek túlsúlyba, melyek hisztamint is nagy mennyiségben termelnek
  2. nem termelődik elég hisztamin lebontó enzim (DAO) – (ez a legritkább eset)
  3. olyan anyagok bejutása, melyek blokkolják a hisztaminlebontást
  4. túlzott mennyiségű a hisztamindús ételek bevitele a lebontási kapacitáshoz képest.

Az európai lakosság egyre érintettebb, leginkább 40 feletti nőknél fordul elő, ám a gyógyszerek és a helytelen életforma miatt egyre több a fiatal érintett is.

Mivel nem valódi allergiás reakció miatt (antigén-antitest komplexek hatására a hízósejtekből) szaporodik fel a vérben sok hisztamin, ezért álallergiának is nevezik.

A rosaceás eseteknél azt tapasztalom, hogy leginkább a máj terheltsége és a bélrendszeri méreganyagfelhalmozódás a leggyakoribb kiváltó ok.

LEGFŐBB TÜNETEI

Nem sokkal az étel, ital vagy gyógyszer elfogyasztása után a következő reakciók jelenhetnek meg:

  • bőrpír, kivörösödés, csalánkiütés, (nedvező) ekcéma, viszketés
  • fejfájás, migrén, szédülés, hőhullámok, kimelegedés
  • orrdugulás és orrfolyás, légzési nehézség, asztma, torokviszketés- és fájás
  • puffadás, hasmenés, székrekedés, émelygés, hányás, hasfájás, szúró/görcsös hasi fájdalmak
  • vérnyomáskiugrás, szapora szívverés, szívritmuszavar
  • menstruációs panaszok, hólyaggyulladás, húgycső-gyulladás és a genitáliák nyálkahártyájának erős érzékenysége
  • ödémaképződés, ízületi fájdalmak
  • kimerültség, fáradtság, alvászavarok

Magas hisztamintartalmú ételek

  • befőzött és konzervált élelmiszerek
  • sajtok – főleg a sokáig érlelt kemény sajtok, penészes sajtok
  • füstölt és pácolt húsok, sonka, szalámik
  • a legtöbb halféle, tengergyümölcsei és halkonzervek
  • babok és a hüvelyesek általában (különösen a csicseriborsó)
  • paradicsom, paradicsomszósz, ketchup
  • szójatermékek (szójatej, szójatejszín, tofu, szójaszósz)
  • búzából készült termékek
  • savanyú káposzta, kovászos uborka
  • készételek
  • egyes gyümölcsök: banán, körte, padlizsán, narancs, kivi, eper…
  • alkoholos italok (főleg a sör, vörösbor és a pezsgő
  • élesztő és azzal készült pékáru
  • feketetea
  • csokoládé, kakaó, teasütemények, konzerváló szereket és édesítőket tartalmazó édességek, sütemények
  • ecet (főleg a borecet)
  • fokhagyma, vöröshagyma
  • olajos magvak (főleg a dió és a kesudió)

A HISZTAMIN TOLERANCIA EGYÉNILEG ELTÉRŐ

A tünetek megelőzése szempontjából legjobb a hisztamindús ételek teljes elkerülése. Azonban fontos tudni, hogy az egyéni érzékenység és tolerancia nagyon eltérő, lehet, hogy kis adagban a felsoroltak egyenként nem okoznak panaszt, ám kombináltan vagy nagyobb mennyiségben már igen. Az is előfordulhat, hogy ami múlt héten nem okozott tünetet, ma kis adagban is azonnal durva panaszokat idézhet elő, mert pl. tegnapról még sok olyan élelmiszermaradvány van a bélben, amihez a mai kis adag hisztamin hozzáadódva már problémát jelent. A nyirokrendszer terheltsége, a bélrendszer állapota és a máj működése is sokat játszik közre… Ám az is lehet, hogy valami olyat is ettünk a kis adag – eddig panaszt nem okozó – étel mellé, amiről nem tudtuk, hogy valódi hisztaminbomba.

ÁLTALÁNOS ÉTKEZÉSI IRÁNYELVEK

  • Amit csak lehet, mindig frissen fogyasszunk. Hűtőben se tároljuk 1 napnál tovább. Amit fagyasztani akarunk, azt is frissen tegyük a mélyhűtőbe.
  • Semmilyen sokáig érlelt, pácolt ételt és konzervált dolgot ne együnk, igyunk.
  • Alkoholt közvetlen evés előtt, alatt és után tilos fogyasztani; a vörösbor és a sör, pezsgő tiltólistán vannak teljesen.
  • Semmilyen erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, parmezán, pácolt és érlelt húsok…)
  • Csak friss és mélyhűtött halak ajánlottak, a füstölt, pácolt és ruszliként elkészített, konzervált nem.
  • Aminek alacsonyabb a hisztamintartalma, de mégis szeretnénk fogyasztani, azt áztassuk kicsit vagy az első főzőlevét öntsük ki, mert a hisztamin vízoldékony, és így csökkenthető az ételben való mennyisége.
  • Azokat az élelmiszereket is kerülni kell, melyek ugyan nem tartalmaznak sok hisztamint önmagukban, de a hisztamin felszabadulását elősegítik, ilyen az összes citrusféle.
ÉRDEMES EGY NÉHÁNY HETES DIÉTAT TARTANI A BŐRMEGÚJÍTÓ KÚRA IDEJÉRE, AMIKOR TUDATOSAN ODAFIGYELSZ, HOGY HISZTAMINSZEGÉNY TÁPLÁLÉKOT FOGYASZTASSZ.
HISZTAMINSZEGÉNY ÉTELEK

Az alább felsorolt ételeknél több irodalmi adat mást és mást ad meg. Legfontosabb, hogy minél frissebb és kezeletlen árut vásároljunk, ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin.

  • friss sajtok, túró, vaj
  • friss húsfélék (friss, mélyfagyasztott)
  • frissen fogott halak és tenger gyümölcsei
  • friss gyümölcsök (dinnye, málna, áfonya, szeder, licsi, mangó, kaki, rebarbara, cseresznye, meggy, ribizli, egres, kajszibarack, alma)
  • friss zöldségek (saláta, káposztafélék, cékla, tök, hagyma, retek, jégcsapretek, TV-paprika, sárgarépa, burgonya, uborka, póréhagyma, cukkini, kukorica, spárga)
  • gabonák, tésztafélék (tönköly-, kukorica-, rizstészta/liszt, élesztőmentes rozskenyér, kukorica-, árpa- vagy rizslisztből készült pékáruk, rizs, zabpehely)
  • tejpótlók: rizs-, zab és kókusztej
  • a citrusféléket és a fent felsorolt gyümölcsöket, zöldségeket kivéve a többi és a belőlük frissen készült gyümölcslevek
  • gyógyteák
  • tojássárgája

Vitamin C

 Fokozza a hisztaminlebontást
 Természetes antiallergén
 Ajánlott minimális napi adag: 2 – 3 g

Normaflore

 Természetes bélflórát kialakítja
 Ajánlott minimális napi adag: 4 milliárd csíra

Vitamin B6

 a DAO-termelést serkenti
 Ajánlott minimális napi adag: 1,2 mg

Cink, Mg, Calcium (Kalzium), réz, mangán

A Daosin működését támogató „kofaktorok”.
Ajánlott adagok: Zn: 50 mg/nap, Mg: 400 mg/nap, Ca: 800 mg/nap, réz: 1-3 mg/nap, Mn: 10-20 mg/nap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: