UV védelem

Fényvédők a kozmetikumokban

A modern fényvédő készítmények egy alapkészítményből és a hozzáadott specifikus fényvédő komponensből épülnek fel.

A hatékony fényvédő kozmetikum kritériumai

  • segíti a bőr természetes védelmét – támogatja a barna színű melanin termelését
  • növeli a bőr UV sugárzással szembeni védelmi képességeit (sejtszintű védelem)
  • megfelelő fényvédelmet biztosít (fizikai védelem)
  • könnyen használható
  • visszaszorítja a bőr öregedését
  • megfelelően hidratálja és táplálja a bőrt
  • biztonságosan alkalmazható (nem tartalmaz szintetikusan előállított kémiai anyagokat, kémiai fényvédőket, tartósítószereket és illatanyagokat, illetve bőrkárosító anyagokat, mint az ásványi olajok)

Természetes fényvédelem

A bőr nagyon intelligens szervünk, kiválóan alkalmazkodik az évszakokhoz és a környezeti hatásokhoz.

Természetes fényvédelmét az általa termelt “fotoprotektív” barna festékanyag a melanin biztosítja. Egy teljesen egészségesen, egészséges környezetben élő ember egészséges bőre csupán barna melanint (eumelanin) termel.

Ha eltolódik bőrünk egyensúlya, sárga és vörös pigmenteket is elkezd a bőrünk termelni (pheomelanin), melyek “fotoagresszív-ak”, vagyis a napfény hatására rákkeltővé válhatnak.

A tudatosan választott kozmetikumok, a tiszta táplálkozás, a lelki tisztaság segíti, hogy bőrünk újra egyensúlyba kerüljön. Addig is célunk az, hogy az egyensúlyra törekedve erősítsük a bőr természetes védekezését és gátoljuk a környezeti károsító hatásokat.

természetes védelemet támogató növényi hatóanyagok segítik a fotoprotektív barna melanin egyenletes termelődését és visszaszorítják a káros fotoagresszív melanin termelődését. Ilyen a Paradicsom kivonat, Anatto kivonat, Répa kivonat, Mimóza kivonat, Vörösszölő kibvonat, Jerikói Rózsa kivonat és a Vörösalga kivonat.

Sejtszintű védelem

A trópusi és sivatagi területeken élő népek különböző esszenciális olajokat alkalmaznak a káros sugárzás ellen. Segítségükkel természetes úton fokozható a fényvédő aktivitás azáltal, hogy az UV sugarak DNS-károsító hatását kivédik. Ilyen a makadámdió olaj SPF6, jojoba olaj SPF4, kendermagolaj SPF6, sheavaj SPF6, homoktövismag olaj SPF10 stb. Az antioxidánsokat tartalmazó termékek megnövelt napvédő hatását a faktorszám utáni „+” jelzi.  Az olajokon kívül az antioxidáns növényi hatóanyagok is segítik a sejtek védelmét, az UV sugarak hatására bőrünkben keletkező szabadgyökök semlegesítésével. Ilyen az E-vitamin, a Totarol, a C-vitamin, a Ferulasav és a Fehér tea kivonata.

Fizikai fényvédők 

A fizikai napvédők természetes és biztonságos alternatívát kínálnak. Hatóanyagaik rendkívül finomra porított ásványok (cink-oxid és/vagy titán-dioxid), amelyek a bőr felszínén védőréteget alkotnak és az UV sugarakat visszaverik, illetve szétszórják. Oldhatatlanok, így nem szívódnak fel.

A titán-dioxid és cink-oxid régóta használatosak a kozmetikai iparban. Biztonságosak és nem irritálják még az érzékeny bőrt sem. A cink-oxid kifejezetten bőrvédő. A titán-dioxid az UVB sugarakat és az UVA rövid hullámhosszú tartományát (UVA-2) blokkolja. A cink-oxid igen széles spektrumban véd, mind az UVB, mind az UVA sugarakat visszaveri/szétszórja. Ezek a szilárd anyagok viszont a bőrön fehér bevonatot képeznek, ezért sok kozmetikai készítményben mikronizált nanopartikulumok formájában viszik fel a bőrre (titán-dioxid, illetve cink-oxid nanopartikulumok). Ebben a formában nem alkotnak fehéres réteget a bőrön (transzparensek), azonban így már felszívódnak a bőrön keresztül és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

A modern bio fényvédőkben a mikronizált nanopartikulákat egy speciális természetes védőréteggel vonják be (diszpergálják), így transzparensek maradnak, de már nem szívódnak fel a bőrön kerüsztül. 

Miért kerüljük a kémiai fényvédőket?

A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat.  A kémiai fényvédők felszívódnak a bőrbe, és esetleg a véráramba is. A képességük, hogy elnyelik az UV sugarakat egyúttal káros is lehet. Az elnyelt energiát a molekula alacsonyabb energiájú fotonok formában kibocsájtja, és/vagy reakcióba lép környező más molekulákkal. Ez káros melléktermékek, pl. szabadgyökök keletkezéséhez vezet. Ez a bőr belsejében történik, a keletkező melléktermékek károsíthatják a bőrt, irritációt, foto-szenzitizációt okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkísérleteknél hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek. Egyik leggyakoribb fajtáját (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.
EZÉRT A KÉMIAI FÉNYVÉDŐK HASZNÁLATÁT ÉRDEMES MELLŐZNI.

A DRHAZI krémek úgy lettek felépítve, hogy az alapkészítmény természetes növényi olajai és kivonatai sejtszintű, a speciális biotechnológiai fényvédő komplex pedig fizikai védelmet nyújt a bőrnek. Emellett készítményeink minden összetevője támogatja a bőrfunkciókat, így segítve a bőrt saját védelmi képességét helyreállítani és fiatalságát megtartani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.