ÉLETMÓD

Mérgek a kozmetikumokban?

DRHAZI VIDEO ANYAGOK

A bőrünk a legnagyobb szervünk, szervezetünk első védelmi vonala. Legfontosabb funkciója a szervezet külső behatásoktól való védelme, védelem a kiszáradástól, a hőmérséklettől, a fertőzésektől és a káros anyagoktól. Ahhoz, hogy ezen funkcióit kellőképpen el tudja látni, vigyáznunk kell rá.

Általánosságban a levegőből, a vízből és az élelmiszerekből is szennyeződések és mérgező anyagok juthatnak a szervezetünkbe. Emellett számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat, melyek káros hatással lehetnek az egészségre. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatásukról ismertek. Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat okozhatnak.

A méreganyagok, vegyszerek nagy része nem képes kiürülni szervezetünkből, felhalmozódik. Károsítja a sejtek funkcióit, anyagcseréjét és regenerációját. Mikor szervezetünk megtelítődik a káros anyagokkal, betegségekkel reagál.

MIT NEVEZÜNK MÉREGNEK?

Minden olyan, ami károsít bennünket.

A természetes anyagok is lehetnek mérgek számunkra, főképp ha nem megfegfelelően alkalmazzuk őket – ilyenek az ásványi olajok, fagyálló anyagok, fluor vegyületek és az aluminium vegyületek. Ezek semmiképp nem testápolásra való anyagok.

MIÉRT VANNAK MÉGIS A KOZMETIKUMOKBAN?

Mert nagyon kedvező az áruk és korábban senki nem foglalkozott azzal, hogy a bőrt károsítják hosszú távon és a bőrön keresztül felszívódhatnak a szervezetbe.

Lehetnek állagtöltők, tartósítók, ph beállítók és ezek semlegesítésére, elfedésére szolgáló illatanyagok, színezékek – vagyis olyan anyagok, melyek főként valamiféle segédanyagként szerepelnek, de lehetnek akár olyan kémiai vegyületek, melyek hatóanyagként vannak jelen a készítményekben – kémiai fényvédők, anti-age hatóanyagok, melyeket a tudatlanság miatt használnak, mert nem tudják, mi a teljes hatásuk.

Az első feladatunk, hogy tudásunk legyen arról, hogy melyek a számunkra jótékony és káros anyagok, hogy képesek legyünk elkerülni a potenciális mérgeket.

Emellett az általános tapasztalatom az, hogy minden olyan anyag, ami szintetikus, vagyis alap elemekből vegyészetileg, laboratóriumban állítanak elő – “műanyag”, – legyen akár étel, ruházat vagy kozmetikum – nem jótékony az embernek. Az, hogy mennyire káros, az sok mindetől függ – de főként az egyéni érzékenységtől.

Ezentúl megoszlanak a vélemények arról, hogyha egy természetes anyagot valamiképp átalakítunk az természetesnek számít e?

Ezen a téren az arany középút elvét képviselem, vagyis a józan paraszt ész szerint vizsgálok meg egy hatóanyagot : – a legfontosabb számomra az, hogy milyen átalakításon ment keresztül az a természetes anyag. Vannak szelíd eljárások melyek végtermékét szívesen használom és természetesen vannak komoly vegyi akár génmanipulatív átalakítások is, melyeknek a végeredménye nem tekinthető számomra természetesnek.

Pl. Ha a C vitamin normál állapotában bekerül egy kozmetikumba – 10 perc múlva már nincs jelen, mert oldott állapotban teljesen instabil – így lehet a reklámban 10 %, akár 20 % a szuper szérumban, de tudjuk, hogy abban nincs már semmi, mire az arcunkra kenjük. Viszont a stabil átalakított verzió szuper hatóanyag és maximum dózisában 3 % -ban is csodás hatású.

Miért alkalmazzák kevésbé? – mert épp 100 X annyiba kerül.

Konklúzióként mondhatom, hogy nem csupán hit és döntés kérdése, ki mit ken magára – a legfontosabb a megszerzett tudás, hogy minél több információnk legyen az anyagokról és azok hatásairól.

Categories: ÉLETMÓD, HIGHTECH KOZMETIKA

Tagged as: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.