UV védelem

Mit jelent az SPF?

DRHAZI VIDEO ANYAGOK

Amikor a napon tartózkodunk, napvédelem híján a bőrünk csak meghatározott időt bír ki anélkül, hogy leégne. Ez bőrtípustól függően 5-30 perc lehet. Ha ezt az időt megszorozzuk az adott termék fényvédő faktorával (SPF), eredményül megkapjuk azt az időt, amivel elvileg meghosszabbítható a napvédelem hossza.

Az SPF = Sun Protection Factor érték azt adja meg, hogy mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak ellen, vagyis mennyire blokkolja a természetes melanin képződést. Az SPF szám azt jelenti, hogy a fényvédő a sugarak 1/SPF részét átengedi. Vagyis, mit jelent ez konkrétan:
  • SPF 5-ös vényvédő az UVB sugárzás 1/5-t engedi át, azaz a napsugarak 80%-t kiszűri
  • SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-át átengedi, és a 97%-t kiszűri
  • SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri
SPF gorbe másolat
Régebben voltak 100 faktoros fényvédők is (ma már az EU 50 felett nem engedi számozni a faktorokat, éppen azért, hogy ne keltsék hamisan a teljes védelem illúzióját), és ráadásul azok sem 100%-os védelmet adtak, hanem “csak” 99%-osat.
A megtévesztés ebben az, hogy a fényvédelem megakadályozza az egészséges, védő barna melanin termelését is. Ez azért káros, mert a bőr természetesen a fokozatossághoz szokott. Tavasztól nyárig szépen épül a barnaság és a nyári legerősebb naptól már intenzíven véd minket. Ha folyamatosan megakadályozzuk a természetes barnaságot, a bőrünk természetes védelmét akadályozzuk meg. Így egy véletlen dúrva leégés is nagy kárt okozhat egy fehér bőrön augusztusban.
Az SPF érték mellett szerencsére ma már egyre több fényvédőn találkozhatunk egy PPD=Persistent Pigment Darkening értékkel is. A PPD azt adja meg, hogy a fényvédő mennyire véd a rákkeltő UVA sugarak ellen.  Az UVA sugarak elleni védelmet nem olyan könnyű számszerűsíteni, mint az UVB-t, de a 10-s PPD elvileg kb az UVA sugarak 90%-t szűri ki, és az már jónak számít.
Az SPF és a PPD számok mellett is érdemes megnézegetni a fényvédőnk összetevőit,  mert fontos, hogy megfelelően tartalmazzon a fényvédő fotostabil és erős védelemet biztosító összetevőket. A fotostabilitás azt jelenti, hogy a fényvédő az UV sugárzás hatására nem veszít fényvédő képességéből, az erős védelem pedig azt, hogy egy adott tartományban a fényvédő összetevő önmagában is elégséges védelmet tud nyújtani. A jó fényvédők mindig az összetevőknek egy olyan kombinációját tartalmazzák, amik egyrészt védnek az UVA és UVB sugarak ellen is, van közöttük stabil összetevő és erős védelmet adó összetevő is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.