UV védelem

Az egészséges barna bőr titka

Fiatalként állandóan napoztam, ha lehetőségem adódott. Alföldi lányként az egész nyarat a strandokon, folyópartokon töltöttem. Kakaóvajjal és bronzolajjal sütettük magunkat pecsenyére. Majd a 90-es években divatossá vált “bőrrák elleni védelem” kampány miatt rettegtem a naptól, vásároltam a drágábbnál-drágább 50 faktoros naptejeket. Majd mikor megjelentek bőrömön a pigmentfoltok, természetesen a bőrgyógyászok szerint a sok napozás volt az oka… majd eltelt néhány év, és megjelentek cikkek, hogy a kémiai fényvédők bőrrákot okoznak. Na itt már kiverte az info a biztosítékomat.

Természetesen szokásomhoz híven belevetettem magam a rendelkezésre álló szakirodalomba, kutatásokba, cikkekbe és meglepő volt számomra, hogy a legtöbb esetben a realitás, a korrekt információk teljes hiánya nyilvánul meg. Elsőként a tényeket gyűjtöttem:

 • a kémiai fényvédők valóban rákkeltő anyagokká válnak a Nap hatására a bőrömben
 • a kémiai fényvédők valóban okozhatnak fotokárosodást és rendellenes pigmentációt a börömben
 • a SPF faktorszám egyáltalán nincs összefüggésben a rákkeltő hatással, mert a bőrpírrra van kalibrálva, amit az UVB sugár okoz, a bőrrákot pedig az UVA sugárzás a bőrben
 • a fotokárosító UVA sugárzásnak nincs köze a napsütéshez, teljesen felhős égboltnál is éppen olyan erős, és káros, mint napsütésnél

Emellett a másik oldalt is megvizsgáltam, tényeket gyűjtöttem:

 • Fokozza a szerotonin (a boldogság hormon) termelődését, ezáltal javítja a hangulatunkat. Serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a koncentrációkészséget és erősíti az immunrendszert. A napfény csökkenti a rákbetegségek kialakulásának esélyét. Amerikai kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy a daganatos betegségek és a D-vitamin hiánya (melyet a napozás kerülése okoz) kapcsolatban állnak egymással. Megfigyeléseik alapján, a New Yorkban élőknek háromszor akkora az esélyük a vastagbélrákra, mint a mexikóiaknak. Továbbá a magas D-vitamin szinttel rendelkező idősebb nőknél 60%-kal csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye.
 • Az UVB sugarak hatására termelt “fotoprotektív” barna színű melanin a legjobb természetes fényvédő az “fotoagresszív” UVA sugárak ellen.
 • Gyógyítja egyes bőrbetegségeket – a napozás segíthet az aknés bőrön, az ekcémás bőrön, sőt még a pikkelysömör gyógyításában. Bár a pikkelysömörnek még nem találták meg a fizikális ideális ellenszerét, egyelőre annyit biztosra vesznek a szakértők, hogy a 4 héten át tartó rendszeres napozás 84%-ban képes visszaszorítani a kórt.
 • Gyógyír a stresszre – a nap csökkenti a stresszt. A neurotranszmitterek tevékenységének köszönhetően erősíti az immunrendszert, javítja az endokrin funkciókat és helyreállítja a bioritmust. A napfény továbbá az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre is jó hatással van.
 • A csontok és az izmok szövetségese – bár első látásra furcsa, de a csontok egészsége nagyrészt a napfényen alapszik. A nap hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, ami a kalcium megkötéséért (is) felelős. E páros garantálja számunkra a csontjaink időtállóságát. A kutatók bebizonyították, hogy a napfény hatására csökken a csontritkulás és a sclerosis multiplex kialakulásának esélye.
 •  Kiváló altató – a napfény az alvás minőségére is hat. Ha napközben többet tartózkodunk a napon, ezáltal serkentjük a melatonin természetes termelődését éjjel, és pihentető alvást eredményez.
 • Védi a szívünket – néhány éve brit orvosok bizonyítékokkal igazolták, hogy a napozás eredményeként a szervezetben keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Statisztikailag is kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások számának növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek többsége kevesebbet tartózkodik a napon.

 

A következtetésem, hogy szeretek napozni!

Ma már egészséges, foltok nélküli a bőröm, pedig minden nyáron ésszel napozok, amennyit csak időm engedi…

Néhány Tipp, hogy Te is egészségesen barna színt szerezz:

 

 • kerüljük a déli erős sugárzást, főképp reggel és késő délután napozzunk
 • a fokozatosság elvét kövessük, tavasszal 10-15 perccel kezdjük és nyárra eljuthatnunk 1-1 óráig
 • a szemünkre is vigyázzunk. Szerezzünk be egy valóban jó minőségű szemüveget, amely megóvja a látásunkat az UV-sugaraktól
 • ha fejünk érzékeny a forróságra, használjunk szalmakalapot
 • amint pirosodik a bőrünk, húzódjunk árnyékba – UV szűrős napszemüvegben nézzük a bőrünk, így a kezdeti pirosságot is könnyen észrevesszük
 • nézessük meg az anyajegyeinket, pigmenfoltjainkat szakértő bőrgyógyásszal – amit szükséges távolítassunk el, amit pedig védeni szükséges inteníven védjük
 • használjunk célunknak megfelelő optimális fényvédő kozmetikumot
 • fogyasszunk extra folyadékot – a napozás dehidratál! Citromos, narancsos akár málnás limonádé mennyei!
 • ha szép bronzbarna bőrt szeretnénk tartósan, intenzíven hidratáljuk a bőrünket is akár olyan ápolóval, mely rögzíti, tartósítja a barnaságot

 

Hogyan készüljünk fel a napozásra?

 

 • tavasszal néhány hetes böjt, méregtelenítés segíti tehermentesíteni a bőrünket
 • érdemes egy bioaktív D3-vitamin kúrát tartani 1-2 hónapig tavasszal
 • hetente néhányszor igyunk frissen préselt alma-répa levet

Youtube csatornánkon a legfrisebb videókat láthatod.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.