ÉLETMÓD

Téli ajakápolási tippek

Az ajkaink bőre nagyon vékony és itt alig termelődik zsír, ezért nagyon érzékenyen reagál minden károsító hatásra. A hideg és a szél könnyen kiszáríthatja, ezért télen plusz védelemre szorul.
A tudatos odafigyelés is segít, mert a hidegben az ajkaink akkor száradnak ki a legkönnyebben, ha megfeledkezünk magunkról, nyalogatjuk a szánkat, és a nedves bőr a hidegben még szárazabbá, sőt fájóan sebessé is válhat.

Tartós használatra a természetes növényi olajokat, viaszokat – mint a a méhviasz, kakaovaj, karitévaj, jojobaolaj, mandulaolaj, argánfaolaj, sheavaj – tartalmazó készítmények ajánlhatóak.

A szájápolók esetében kifejezetten figyelemmel kell legyünk a méreganyagokra, mert ezek a szájról lenyalva a szervezetbe juthatnak és károsíthatják a szervezetet, sőt a májban, a vesékben és a nyirokcsomókban elraktározódhatnak, felhalmozódhatnak.

Ilyen mérgező anyagok a szintetikus szájápolókban az anilin festékanyag, a policiklikus moshusz illatanyag, színezőanyagok, a szintetikus parfümök, a PEG/PEG (poliethylénglykol, polypropylénglykol) alapú emulgáló anyagok, a halogénorganikus származékok, valamint a kémiai fényvédők. Ezek az anyagok járulnak hozzá ahhoz is, hogy egyre többen válnak allergiássá a rúzsokra és a szájápolókra.

Emellett kiemelendő a Paraffin, a Petrolatum, a Silikon, a Mineral Oil, a Ceresin, a Polyisobutene, a Microkristalline Wax és a többi ásványiolajból származó anyag, melyek az alapjait képezik a legtöbb szintetikus terméknek és károsítják, függővé teszi a bőrt. Ez azt jelenti, hogy ha elkezdjük használni az ilyen anyagokból álló stifteket, akkor egy idő után az ajkak bőre még akkor is kívánni fogja a krémet, amikor egyébként nem lenne indokolt és szükséges a használata.

A natúrkozmetikumok ajakápoló termékeikben egyáltalán nem szerepelhetnek kőolajból származó anyagok, melyek felhasználását ma már a WHO (az ENSZ Egészségügyi Szervezete) is ellenzi.
Tipp: A házi kozmetika egyik régi jól bevált ajakápoló szere : Ajakápolásra kiváló a sheavaj, a növényi olajok és a higított méz. Például 50 gramm felolvasztott, és kb. 40 Celsius fokra hűlt sheavajba / kakaóvajba  keverjünk el alaposan 1 teáskanál mézet. Kis tégelyben tárolhatjuk és esténként alaposan masszírozzuk be vele az ajkainkat.

A következő részben a bőrbetegségek téli kezeléséhez olvashatnak hasznos tippeket.

téli ajakápolás,

Categories: ÉLETMÓD, BEAUTY

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.