ÉLETMÓD

Módszerek a téli búskomorság elkerülésére

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter elmúltával, amikor a nappalok már egyre hosszabbak, de az igazi tavaszi napsütésre még várni kell néhány hetet, sokan tapasztalnak magukon búskomorságot, hangulatingadozást. Ezek lehetnek a téli depresszió jelei is, aminek a fő oka a fény és a szabadban töltött levegő hiánya, valamint az , hogy amikor felkelünk reggel még sötét van, ezért a szervezetünk még éjszakát jelez.

Vannak napok, amikor akár fizikai fájdalmat is okozhat a reggeli felkelés, esténként pedig legszívesebben minél korábban lefeküdnénk aludni. Az alábbi tevékenységek sokat segíthetnek abban, hogy gyorsan túllendüljünk a nehéz pillanatokon.

1    Minél kevesebb cukor és szénhidrát, minél több vitamin, magnézium és Omega-3 zsírsav. A személyes kedvenceim a friss zöldséglevek, a magvak és a zöld turmixok.

2    Mozgás, a család mellett nem könnyű megoldani ezt, de igazi antidepresszáns hatása van. A passzív mozgás, mint a masszázs, illetve a fürdő és a szauna is igazi felemelő, feltöltő.

3    Friss levegő és természet. Fantasztikusan képes feltölteni a szabadban töltött néhány óra, főleg, ha szerencsénk van és a nap is kisüt.

4    Színes ruhák. A színterápia a szürke, sötét téli hónapokban különösen hatásos lehet. Elsősorban a meleg, élénk színeket ajánlom: a pirosat, a narancsot, a citromot, de a türkiz, vagy egy vidám zöld is képes ilyenkor az egész napomat feldobni! Nem muszáj tetőtől-talpig kiszínezni magad – egy jópofa sál, öv, vagy akár egy vidám nyaklánc is képes javítani az átmeneti levertségen.

5    Színterápia otthon. A vidám hangulatot a lakásba is becsempészheted színes illatgyertyák, vagy élénkítő, hangulatfokozó illóolajok segítségével: a narancs, a bergamott, az ylang-ylang, vagy a geránium illóolaj tökéletes választás.

6    Több szociális élet. Meglehet még inkább vágysz a meleg szobára, de érdemes a tél második felében már aktív szociális életet élni, társaságba járni, felhívni valakit, akivel már ezer éve nem beszéltél: a társas együttlét, baráti összejövetelek feledtetik a szó szerint szürke hétköznapokat.

7    Tánc. Igazi boldogságbomba, ami egyesíti a két nagyon hasznos depresszió elűző tevékenységet: a mozgást és a társaságot. Érdemes kihasználni az éppen most beinduló báli szezont, hiszen őseink sem véletlenül időzítették ennek az időszakát a Vízkereszt és a Húsvét előtti 40. nap közti hetekre.

8    Pozitív gondolkodás. Kapjuk el magunkat, ha negatív gondolatok kúsznak az elménkbe. Kiváló időszak, hogy programozzuk magunkat pozitív képekkel és érzésekkel.

Categories: ÉLETMÓD, MINDENMÁS

Tagged as:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.