ÉLETMÓD

Szuperérzékenység

A hozzánk fordulók legtöbbje, akik kellemetlen bőrtünetekkel küzdenek az arcukon, érzékeny lelki beállítottságúak. Nagyon érdekes, mert ez nem gyengeséget, sőt inkább a fokozott ézékenység miatti belső és túlzott lelki megerősödést jelent. 

Ezért tartottam fontosnak, hogy írjak erről, mert ahhoz, hogy az arcbőrünk normalizálása tartós legyen, elengedhetelen, hogy a belsőnket is harmonizáljuk.

Az emberek kb. 20% tartozik ebbe a csoportba, és bizonyítottan ezek az emberek másként funkcionálnak, valójában még az agyuk szerkezete is eltér a többiekétől. 

A különbség valahol az agyhoz vezető úton vagy magában az agyban, egy alaposabb információfeldolgozási mechanizmusban keresendő. A szuperérzékenyek sokkal többet töprengenek mindenen, és aprólékosabb szempontok alapján csoportosítják a dolgokat. Ha azokhoz a gépekhez hasonlítjuk őket, amelyek méretük alapján szortírozzák a gyümölcsöket, ők legalább tíz méretet különböztetnek meg, míg mások csupán kettőt vagy hármat.
A jellemvonás árnyoldalai az erősebb ingerlés hatására jelentkeznek. Ami a legtöbb embernél csupán mérsékelt izgalmi szintet idéz elő, az a szuperérzékenyek esetében fokozott izgalmi állapotot generál.

A szuperérzékenység állapot, mint amikor valaki barna vagy szőke hajjal születik.  És mint ahogy az emberek a hajukat is átfestik – ha úgy gondolják, így jobban megfelelnek környezetük elvárásainak – a szuperérzékenyek is sokszor inkognitóban élnek, maguk sem véve tudomást erről a személyiségjegyükről.  Pedig átlag feletti érzékenységük érték! Olyan érték, amit kamatoztatni tudnak, ha hagyják őket az egyensúlyi állapotukban működni.

A SZUPERÉRZÉKENYSÉG JELLEMZŐI 

• Vágy az elvonulásra, az ingermentes környezetre
• Gazdag és bonyolult belső élet
• Erős reagálás mások hangulataira, érzelmeire
• Rendkívüli lelkiismeretesség és maximalizmus
• Félelem attól, hogy mások nem fogadják el
• A jobb agyfélteke dominanciája miatt kreatív gondolkodás
• Ingerlékenységgel, szétszórtsággal reagálás az éhségre
• A durva dolgoktól és az erős zajoktól való irtózás
• Versenyhelyzetben, illetve nyomás alatt bizonytalan teljesítmény
• Hajlam szénanáthára, pollenallergiára és bőrkiütésekre
• Erősebben hatnak rá az izgatószerek (pl. koffein)
• Gyorsan átlátja a helyzeteket, és mindig tudja, merre tart
• A szuperérzékenyek által preferált szakmák: író, történész, művész, kutató, bíró, teológus, filozófus, gyógyító, kis csoportokat vezető pedagógus…

Maga a tulajdonság szerencsés, viszont mivel világunkban a többség a más, így ők nehezen fogadják el ezt az eltérő mintázatot, és így nagyon gyakoriak a negatív ítéletek a szuperérzékenyek felé, főképp akkor, ha a családban, munkahelyen, ő az egyedüli.

A ilyen emberek sokszor hallhatták a következő mondatokat:

Legyél sokkal határozottabb!

Nem is vagy erre az életre való!

Én a te korodban….,

Nem igaz, hogy nem tudsz odafigyelni!

Te szerintem nem vagy normális!

Olyan furcsa vagy!

Ez nem is probléma, mit görcsölsz?

Majd egyszer remélem, te is fogod tudni így kezelni a feadatokat, ahogy én…

Nem igaz, hogy nem találsz egy normális barátot, állást, … férfit… nőt. stb!


A valóságban pedig a szuperérzékenyek tudják, hogy valami nincs rendben, mert éppen a képességeikkel látják, érzik, tudják, hogy valami másra vágynak, de az intenztív külső “elmeprogramozás” teljesen összezavarhatja az embert.

Emiatt frusztrációk, bizonytalanságok, majd egyfajta lelki bezáródás alakulhat ki, melyet az arcbőr nagyon szépen mutat fokozott szarusodással és fokozott kötőszöveti megvastagodással.

Sokat segíthet, ha megismerjük önmagunkat, a másságunkat, akkor ez a szuperérzékenységünk erősséggé válhat. Ekkor már könnyedén kialakítjuk a saját határainkat és képesek leszünk elhatárolódni a számunkra káros kritikáktól, negatív hatásoktól. 

Ilyenkor már tiszteletben tartjuk, hogy vannak olyanok, akiknek nem tudunk és nem akarunk megfelelni. Elfogadjuk, hogy  bennük ezért akár negatív érzések is kialakulhatnak. Ezt már nem vesszük magukra, és megengedjük nekik, hogy megéljék a saját negatív érzéseiket. Így ezt követően sokkal inkább élhetjük a saját életünket.

Ha bővebben érdekel a téma, Elain N Aron – Szuperérzékeny vagyok? – könyvét szeretettel ajánlom. 

Ambró Judit  www.szupererzekenyek.hu oldalán is sok jó cikket olvashatsz a témában.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.